Sunday, June 28, 2009


Labels:

“Genggam bara biar sampai jadi abu”

“Genggam bara biar sampai jadi abu”. Itulah ungkapan yang begitu menusuk ke dalam lubuk hati aku sewaktu diminta menghadiri satu majlis tamrin.

Ia membawa aku kepada satu nostalgia lama sewaktu aku berbaiah kepada perjuangan ini demi mendaulatkan Islam. Ungkapan Tok Guru Haji Hadi sememangnya tepat, “PAS mempunyai kekuatan sendiri dalam berhadapan dengan masalah lompat parti iaitu BAIAH”.

Sememangnya sistem baiah wujud dalam arena gerakan Islam yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Mari kita renungi ayat al-Quran berikut;
” Bahwasanya orang-orang yang berjanji setia kepada kamu sesungguhnya mereka berjanji setia (baiah) kepada Allah. Tangan Allah di atas tangan mereka, maka barangsiapa yang melanggar janjinya niscaya akibat ia melanggar janji itu akan menimpa dirinya sendiri dan barangsiapa menepati janjinya kepada Allah maka Allah akan memberinya pahala yang besar.” (Surah Fath:10)

[Nota ringkas; Pada bulan Zulkaidah tahun keenam Hijriyyah Nabi Muhammad s.a.w. beserta pengikut-pengikutnya hendak mengunjungi Mekkah untuk melakukan 'umrah dan melihat keluarga-keluarga mereka yang telah lama ditinggalkan. Sesampai di Hudaibiyah beliau berhenti dan mengutus Utsman bin Affan lebih dahulu ke Mekah untuk menyampaikan maksud kedatangan beliau dan kamu muslimin. Mereka menanti-nanti kembalinya Utsman, tetapi tidak juga datang karena Utsman ditahan oleh kaum musyrikin kemudian tersiar lagi kabar bahwa Utsman telah dibunuh. Karena itu Nabi menganjurkan agar kamu muslimin melakukan bai'ah (janji setia) kepada beliau. Merekapun mengadakan janji setia kepada Nabi dan mereka akan memerangi kamu Quraisy bersama Nabi sampai kemenangan tercapai. Perjanjian setia ini telah diridhai Allah sebagaimana tersebut dalam surah al-fath ayat 18, karena itu disebut Bai'atur Ridwan. Bai'atur Ridwan ini menggetarkan kaum musyrikin, sehingga mereka melepaskan Utsman dan mengirim utusan untuk mengadakan perjanjian damai dengan kaum muslimin. Perjanjian ini terkenal dengan Shulhul Hudaibiyah.]

“Sesungguhnya Allah telah ridha terhadap orang-orang mukmin ketika mereka berjanji setia kepadamu di bawah pohon, maka Allah mengetahui apa yang ada dalam hati mereka lalu menurunkan ketenangan atas mereka dan memberi balasan kepada mereka dengan kemenangan yang dekat (waktunya)”.
(surah al-Fath:8)

Begitulah antara peristiwa baiah yang berlaku di zaman Rasulullah S.A.W. Itulah kekuatan umat Islam, dengan adanya baiah dan janji setia telah membuatkan mereka beramal dengan lebih bermotivasi. Kita juga pernah membaca coretan-coretan sirah berkenaan baiah dalam perjuangan nabi seperti baiah para sahabat dari kalangan kaum ansar dalam Aqabah 1&2. Natijah dari baiah ini, Islam telah diberi kemenangan atas asbab kesungguhan dan pengorbanan para sahabat ini.

Sebelum aku menghadiri majlis baiah tersebut, sempat aku membelek serba sedikit pendapat-pendapat ulama’ berkenaan hal ini. Dengan harapan aku dapat memahami dengan lebih mendalam akan tuntutan baiah. Aku berharap lafaz-lafaz baiah ini dapat difahami oleh para peserta dengan sebaik mungkin kerana mereka telah melafazkan janji setia yang menuntut kepada terlaksananya rukun-rukun baiah tersebut dalam diri mereka.

Sedikit perkongsian berkenaan syarat-syarat baiah yang perlu kita perhatikan supaya tidak berlaku penyelewengan dalam usaha kita untuk mentaati perjuangan ini;
a. Ia dilakukan bagi perkara yang syar`ii.
b. Ia dilakukan atas keperluan yang wujud secara yakin.
c. Ia tidak menyanggahi, menyalahi atau mengganti Bai`ah Kubra, jika ada.

10 Rukun Baiah Imam Hassan Al-Banna begitu hebat dan teliti pada padangan aku kerana ia telah menggariskan asas-asas yang perlu ada pada diri seorang pejuang/amilin untuk menggerakkan sebuah gerakan Islam. Bermula dengan rukun faham dan berakhir dengan Thiqah.

Baiah boleh dikategori kepada dua bahagian;
1. Baiah Kubra (besar)- iaitu kepada pemimpin/khalifah negara Islam yang dilantik secara sah.
2. Baiah Sughra (kecil)- iaitu baiah untuk bersepakat dan berjanji bersama melakukan sesuatu kewajipan atau amalan.

Aku ingin mengingatkan diri sendiri dan juga rakan-rakan seperjuangan yang telah berbaiah bersama-sama suatu ketika dahulu supaya mengambil berat soal baiah ini, kerana ia menuntut kepada menunaikan janji. Walaupun baiah yang telah kita lafazkan itu tidak dikategorikan sebagai baiah Kubra, tetapi janji-janji yang telah kita lafazkan bersaksikan Allah itu mesti ditunaikan sebaik yang mungkin.

“Wahai orang-orang yang beriman! Tunaikanlah janji-janji kamu.” (Al-Maidah : 1)

Janganlah sesekali kita berbaiah tanpa berfikir. Berfikirlah dengan akal dan iman seterusnya beramallah dengan janji setia yang telah dibuat. Yakinlah kita kepada janji Allah, dan sesungguhnya Allah tidak mungkin memungkiri janji-Nya. Percayalah kita kepada adanya azab neraka Allah, yakinlah kita kepada adanya nikmat syurga Allah. InsyaAllah, dengan keyakinan ini akan memberi kekuatan untuk kita menunaikan janji setia yang telah kita lafazkan.

Walaupun tuntutan kepada baiah itu berat menimpa, perjuangan ini masih mempertimbangkan kemampuan masing-masing. Kemampuan setiap individu itu berbeza, tetapi aku berharap setiap kali kita menilai kemampuan diri, pastikan dengan adil dan beriman bukan kerana ingin melepaskan batuk di tangga semata-mata. Buat yang terbaik untuk pejuangan ini, InsyaAllah redha Allah kita perolehi.

“Berkata Maimunah binte Raqiqah ‘Aku mendatangi Rasulullah s.a.w bersama kaum wanita. Kami membai`ahnya atas Islam. Lalu kami berkata ‘Wahai Rasulullah! Kami membai`ah kamu untuk tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu, kami tidak akan mencuri, kami tidak akan berzina, kami tidak akan membunuh anak-anak kami dan kami tidak akan mendatangi cerita bohong yang kami reka di antara dua tangan dan kaki kami, kami tidak akan melakukan maksiat terhadap kau dalam perkara yang makruf’ Berkata Rasulullah s.a.w, ‘Pada kadar yang kamu mampu dan berupaya’…..” (Riwayat Malik & At-Turmuzi)

Wahai pejuang, terimalah title AMILIN ini untuk kita melangkah terus memperjuangkan kalimah Allah hingga “BARA jadi ABU”.

Takbir! Takbir! Takbir!
Wassalam

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin