Saturday, August 29, 2009


Labels:

Amalan Firaunisme Dan Hammanisme Subur Dalam BN

Fahaman Firaunisme dan Hamanisme telah lama bercambah dalam negara kita. Walaupun Firaun dan Hamman yang sebenar sudah tiada, namun amalan dan perwatakan mereka diamalkan oleh parti pemerintah hari ini. Demikianlah kata Haji Muhammad Sabu ajk Pas pusat.

Firaun mengamalkan kuku besi, menindas rakyat, menahan dan menyiksa tahanan tanpa bicara, membunuh rakyat yang tidak berdosa dan berlawan dengan Nabi. Begitu juga dengan Hamman yang berlawan dengan Nabi Ibrahim, membunuh rakyat, memeras kekayaan rakyat dan menyuruh rakyat menyembahnya yang dikatakan memberi rezeki kepada mereka semua.

Umno dan BN setiap kali pilihanraya kecil dan umum, sering menjaja kepada pengundi bahawa merekalah yang memberi pembangunan, memberi kesejahteraan kepada rakyat dan hanya BN sahajalah yang boleh memerintah negara ini. Mereka lupa mereka hanyalah pengurus sahaja, sedangkan rezeki dan kekayaan negara itu milik Allah. Mereka juga lupa bahawa setiap kerajaan akan bertukar ganti seperti janji Allah dalam AL Quran. Dakwaan hanya mereka boleh memerintah seolah-olah mereka merasakan merelah yang memiliki negara ini atau boleh disebut mereka merasakan seolah-olah seperti Tuhan. Baik sedikit daripada Firaun yang mengaku Tuhan.

Umno BN juga memeras wang rakyat dan membina mahligai dan kemewahan. Pemimpin mereka yang menjadi menteri besar dua penggal boleh memilik banglo mewah berbelas juta. Pemimpin MCA dengan mudah boleh menerima wang RM10 juta. Kroni PM diberikan komisyen Kapal Selam RM500 juta. Sikap ini sama dengan Firaun dan Hamman.

Umno BN mempertahankan ISA. Menahan pemimpin pembangkang dan seteru mereka tanpa bicara. Amalan yang sama dilaksanakan oleh Firaun di Mesir dahulu. Jadi rakyat perlu menolak Umno dan BN sebagaimana mereka menolak Firaun dan Hamman.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin