Tuesday, November 17, 2009


Labels:

Bekas Adun Seputeh Buat Kecoh di Dun Kedah

Permulaan sidang dun Kedah isnin lalu kecoh dengan tindakan Dato Abu Hasan bekas adun Kota Seputeh yang masuk ke dewan walaupun dihalang Speaker. Speaker dun Kedah Dr Abdul Isa sebelum itu memutuskan bahawa Abu Hasan tidak diiktiraf lagi sebagai adun kerana kesalah-kesalahannya yang melanggar undang-undang tubuh negeri Kedah.

Malah kerusi Kota Seputeh pun telah dialihkan dalam dewan undangan negeri sebelum persidangan. Namun terdapat 'orang dalam' dikalangan pegawai kerajaan yang masih menjadi alat Umno telah memasukkan kembali kerusi tersebut. Ini membolehkan Abu Hasan memasuki dewan setelah diarahkan oleh Mahyudin.

Berlaku kekecohan apabila Speaker menghalau Abu Hasan sehingga menyebabkan sidang terganggu. Beberapa trak FRU juga kelihatan di sekitar bangunan dun Kedah. Kesudahannya amat memalukan apabila mahkamah mengistiharkan sememangnya dia bukan lagi adun.

Harap-harap tidak ada campur tangan dalam rayuan seterusnya. Kepada ahli-ahli Pas dan Pakatan Rakyat, sama-samalah kita berdoa kepada Allah moga perancangan Umno BN digagalkan.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin