Tuesday, January 12, 2010


Labels:

Kedah Bakal Jadi Belanda Malaysia


Kerajaan kedah pimpinan Ustaz Azizan Razak ingin mengusahakan Kedah menjadi pengeluar makanan negara dan serantau khususnya dengan menguasai industri pertanian, penternakan dan perikanan. Belanda sebuah negara kecil sahaja di dunia barat, telah menjadi pengeluar utama pertanian untuk keperluan pemakanan penduduk Eropah.

dalam sektor pertanian, Kedah akan membangunkan lebih luas lagi kawasan sawah padi, menjadi pengeluar utama nanas serantau dan juga penanaman jagung.

Menteri Besar Kedah, YAB. Ustaz Azizan Abdul Razak menjelaskan bahawa kerajaan negeri sedang berusaha memugar kawasan sawah baru seluas 6,000 ekar di kawasan luar pengairan MADA.

"Saya kurang setuju dengan polisi membenarkan tanah pertanian ditukar kepada tapak industri. Saya lebih condong kepada falsafah saya dahulu lagi iaitu mengambil langkah 'security' dengan melihat contoh apa yang berlaku di negara Russia.

"Mereka menghadapi kekurangan makanan kerana guna teknologi berat yang tidak memberi pertambahan kepada pertanian. Sedangkan Russia yang merupakan negara mengutamakan industri pertanian ketika itu mereka terkenal dan berjaya mewujudkan sistem koperasi untuk pertahan hak petani.

"Selepas mengalami revolusi 1917 rakyatnya menjadi miskin terpaksa berbaris untuk menndapatkan sebiji roti. Kita tidak mahu negeri kita jadi seperti itu," ujar Ustaz Azizan.

Menurut Menteri Besar itu lagi, Tasik Pedu akan dijadikan kolam memelihara ikan Patin oleh syarikat Amerika/Vietnam. Ikan-ikan akan dibekukan dan diekspot ke Amerika. Projek ini menggunakan teknologi baru memproses maakanan berasaskan ikan.

"Saya minta supaya diipindahkan teknologi ini kepada rakyat tempatan. Mereka hanya menggunakan isi ikan dan kepala ikan boleh difIkir cara lain supaya tidak membazir. Kita suka tahu rakyat tempatan memang makan gulai kepala ikan," ujarnya.

Kedah, katanya, bakal menjadi pembekal makanan negara ini dan selain dapat menambah pendapatan rakyat.

Sementara itu kerajaan baru Kedah berjaya menyelamatkan 4,500 relong tanah sawah yang telah menghasilkan padi berkualiti tinggi, daripada dimusnahkan oleh Projek Industri Petroleum Yan (ZIPY) mengikut perancangan kerajaan terdahulu.

Menteri Besar menjelaskan bahawa projek tersebut tetap diteruskan tetapi tapi tapaknya dialihkan ke laut iaitu dengan menambak laut. Dengan itu tidak ada tanah sawah yang periu dikorbankan. selain itu juga, bermula tahun ini, projek pengetinan rambutan untuk eksport keluar negara juga akan dimulakan. Ini dapat memberikan pendapatan kepada penduduk kampung yang biasanya buah rambutan itu dibazirkan sahaja apabila permintaan pasaran tempatan tidak menginginkan.

Usaha Kedah ini diakui oleh timbalan Perdana Menteri yang poernah menjadi menteri pertanian dan asas tani sebelum ini. Menurut belau, semangnya dunia tidak cukup bekalan nanas dan juga makanan berasaskan ikan. Begitu juga dengan keperluan beras negaradan serantau yang tidak cukup dan semakin mengecil. Oleh itu Muhyudin melihat Kedah berkeupayaan untuk

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin