Saturday, January 2, 2010


Presiden Pas Wakili Dunia Selesai Konflik Yaman


Presiden Pas Tuan Guru Abdul Hadi Awang mewakili majlis ulama dunia ke misi perdamaian konflik persaudaraan di Yaman. Konflik yang melibatkan rakyat Yaman berbeza mazhab itu telah meletuskan peperangan yang telah membunuh ratusan nyawa. Oleh itu majlis ulama dunia yang dipengerusikan oleh Dr Yusuf Al Qardhawi telah melantik Dato Seri Abdul Hadi sebagai ketua perunding damai mewakili ulama-ulama dunia untuk berunding dengan kerajaan Yaman dan puak yang bertelagah yang terdiri daripada penganut sunnah dan syiah di Yaman.
Presiden Pas yang ditemani Dr Syed Azman Syed Ahmad (pengerusi lujnah antarabangsa Pas pusat) dan juga setiausaha politiknya Dr Shamsuri Mukhtar.

Dalam kunjungan itu, Abdul Hadi telah menemui naib presiden Yaman Abid Rabu Mansur dan menteri luar Yaman. Turut mengiringi rombongan presiden ialah duta besar Malaysia di Yaman Abdul Samad Othman. Untuk makluman juga, perbincangan kearah penyelesaian konflik ini berlaku dalam satu mesyuarat khas pimpinan Pas bersama Dr Yusuf Qardhawi di Kuala Lumpur baru-baru ini.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin