Tuesday, August 24, 2010


Ijtima Tarbawi, Tamrin dan Kempen Jauhi Zina!

Tahun ini Pemuda Lembah Pantai sarat dengan program tarbiah dan dakwah. Bermula september ini kempen jauhi zina dan gejala sosial akan diadakan melibatkan Urusan Ulama, Dewan Pemuda, Muslimat dan Nisa Lembah Pantai akan dijalankan. Kempen ini akan meliputi program edaran risalah dan buku panduan mendidik dan mengawal anak-anak kepada seluruh warga Lembah Pantai. Dianggarkan sekurang-kurangnya sebanyak 5000 risalah dan buku akan diedarkan seluruh Lembah Pantai melibatkan 30 petugas dan 5 kawasan iaitu Bangsar, Pantai Dalam, Kerinchi, Abdullah Hukum dan Sentosa. Disampaing itu turut diadakan ceramah dan forum bahaya zina dibeberapa tempat yang dikenal pasti.


Selain itu pada 1-3 Oktober 2010 akan diadakan Ijtima Tarbawi Pemuda Pas seluruh Malaysia di Pantai Rusila Terengganu berdekatan rumah Presiden Pas. Ijtima ini merupakan program besar yang akan melibatkan pengisian ilmu dan amalan kerohanian oleh Mursyidul Am Tok Guru Nik Aziz, Presiden Pas Tuan Guru Haji Hadi dan beberapa tokoh pimpinan lagi termasuk Muraqibul Am Ikhwanul Muslimin Jordan. Majlis juga akan diisi dengan bacaan doa Ma'thurat Qubra setiap hari, mengkhatamkan tafsir surat Al Hujurat bersama Presiden dan pelbagai lagi. Setiap pemuda kawasan di Wilayah Persekutuan diwajibkan menghantar sekurang-kurangnya 20 pemuda.

Dalam masa yang sama pemuda Lembah Pantai akan mengadakan 'tamrin ziarah' khas untuk ahli-ahli pemuda yang terlibat dengan usrah sejak awal tahun lalu. Program ini akan diadakan pada 26,27 dan 28 November di negeri Kedah. Pemilihan negeri Kedah ini dibaut memandangkan terdapat banyak kesan sejarah Pas di sana dan juga peninggalan tokoh-tokoh besar Pas seperti almarhum Ustaz Fadhil Nor, Ustaz Ibrahim Libya dan Tuan Guru Haji Yahya Junid. Program ini dijangka melibatkan 30 orang ahli pemuda yang mengikuti sekurang-kurangnya 8 kali usrah pemuda. Kesemua program yang disebutkan melibatkan perbelanjaan sekitar RM5000. Kami mengharapkan para simpati kepada perjuangan ini untuk menghulurkan sumbangan kepada pemuda bagi menjayakan program tersebut.Kesemua program yang dibuat bertujuan untuk melahirkan pelapis kepimpinan yang akan menggerakkan Jemaah Pas disemua peringkat.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin