Thursday, August 12, 2010


PKS Menang Pilihanraya Gabenor Sumatera Barat

SUMBAR atau Sumatera Barat merupakan wilayah yang baru berhadapan dengan gempa bumi tidak sampai setahun yang lalu. Ia meliputi kawasan Padang, Bukit Tinggi, Padang Pariaman dan Padang Panjang.

Kesempatan rombongan Yayasan Amal Malaysia memberi bantuan kepada mangsa gempa ini, dua aktivis Pas Lembah Pantai turut serta iaitu saudara Nasir Hasan (Ajk Pas Kawasan) dan Nasaie Ismail (Ketua Pemuda). Kehadiran mereka ke kawasan gemba selama lima hari dapat membantu rombongan Yayasan Amal membina 12 telaga tiub yang mengeluarkan air bersih untuk kegunaan penduduk di sekitar 4 buah kampung. Bantuan ini diurus bersama ngo-ngo milik Parti Keadilan Sejahtera sebuah parti politik berorentasi Islam di Indonesia.

Berkat bantuan yang diberikan, penduduk sekitar wilayah ini memberi undi kepada PKS sebagai Gabenor(Menteri Besar) wilayah tersebut. Ini merupakan wilayah kedua dikuasai oleh PKS setelah Jawa Tengah yang meliputi kawasan Bandung. Setelah setahun lebih kawasan sekitar Bandung ini diperintah oleh PKS, ia diistiharkan sebagai wilayah paling kurang rasuah di Indonesia. InsyaAllah Padang dan seluruh SUMBAR ini akan menjadi wilayah kedua yang bebas rasuah dan mengembalikan keagungan Islam. Sebelum ini Padan dan Padang Panjang pernah mendapat jolokan serambi Madinah. Di sinilah lahirnya tokoh-tokoh negarawan Indonesia yang bersermangat Islam seperti Bapak Nasir bekas Perdana Menteri Indonesia dan ketua umum Parti Masyumi serta Prof Dr Hamka yang terkenal dengan tafsir Al Azharnya.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin