Saturday, August 14, 2010


Ziarah Pemuda dan Muslimat Berjaya Lahirkan Aktivis Baru Pas

Hasil daripada usrah sebulan dua kali yang dibuat oleh dewan Pemuda Pas Lembah Pantai, sejumlah muka baru berjaya dilahirkan untuk menjadi petugas Pas Lembah Pantai. Mereka terdiri daripada anak-anak muda sekitar dan juga bekas-bekas pelajar UM yang baru beberapa tahun menamatkan pengajian dan istiqamah menghadiri usrah dua minggu sekali.

Terbaru, Jabatan Pemerkasaan Tarbiyah pemuda menganjurkan siri ziarah terjah ke dua rumah bujang sekitar Lembah Pantai dan kawasan berhampiran. Ziarah pertama melibatkan pertemuan dengan 13 orang anak muda dan ziarah kedua bewrtemu 7 anak muda. Kebanyakan mereka baru memulakan kerjaya masing-masing. Sesi pengenalan Pas Lembah Pantai,situasi semasa dan keperluan keterlibatan secara langsung dengan Pas dibentangkan oleh pimpinan pemuda. Hasil ziarah terjah ini, kesemua yang ditemui menyatakan kesediaan untuk bersama dengan Pas dan sebahagian daripada mereka menyatakan komitmen untuk terlibat langsung dengan Pemuda Lembah Pantai.

Sebahagian daripada anak muda yang baru dan komited dalam usrah bulanan pemuda


Dalam masa yang sama, Dewan Muslimat Pas Kawasan juga turut mengadakan program yang sama. Pertemuan pertama muslimat ini diadakan di Pasti AsSalam dihadiri oleh 17 anak muda muslimat yang kesemuanya berpendidikan tinggi. Hasil pertemuan ini. Kesemua mereka mengisi borang keahlian Pas dan mula diletakkan dalam organisasi lujnah-lujnah dalam Dewan Muslimat Kawasan. Begitu juga dengan bahagian Urusan Ulama Pas Kawasan yang turut mendapat tenaga baru dikalangan ustaz-ustaz muda.

InsyaAllah lujnah tarbiyah Pas Kawasan dan pemuda akan meneruskan usaha menambah tenaga-tenaga baru dan juga pembinaan ahli-ahli melalui program-program tarbiyah.

0 comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin