Friday, December 10, 2010


Surau Al Falah diroboh Kerana Umno Gagal Kuasai


Hafiz Baqi

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Pas Lembah Pantai tidak menolak usaha pihak berkuasa hendak meroboh surau Al Falah di Pantai Dalam kerana unsur-unsur politik kepartian dibawa oleh Umno yang dikatakan gagal untuk menguasai surau tersebut.

Yang Dipertua Pas Lembah Pantai, Adlin Soleh berkata, pihaknya percaya cadangan untuk merobohkan surau Al Falah timbul ekoran rasa tidak senang pemimpin Umno selepas gagal mengusai Surau tersebut melalui usaha Ketua Umno Lembah Pantai, Dato Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang mahu menubuhkan 'Muafakat Masjid dan Surau Lembah Pantai'.

Sehubungan itu kata Adlin, PAS Lembah Pantai memberi amaran kepada Umno dan Barisan Nasional untuk berhadapan dengan tindakan lebih tegas daripada rakyat khususnya dalam pilihan raya akan datang sekiranya usaha meroboh surau itu diteruskan.

"Isu ini perlu ditangani segera atau hadapi tindakan rakyat," katanya.

Sementara itu Pemuda Pas Lembah Pantai mendakwa pihaknya telah mengenalpasti adanya pengaruh-pengaruh politik dalam arahan perobohan oleh DBKL ke atas surau tersebut.

Kata ketua Pemuda PAS Lembah Pantai, Nasaie Ismail, berkata, antaranya terbukti apabila pihak surau menghantar memorundum dan ingin mengadakan perbincangan dengan Menteri Wilayah, mereka telah diminta hadir ke pejabat Umno Lembah Pantai kerana Umno akan memanggil DBKL, Jabatan Agama Islam Wilayah (Jawi) dan pihak pemaju bagi berunding di pejabat Umno.

"Pas mempersoalkan kenapa perlu campur tangan Umno dalam urusan DBKL dan Jawi ini. Jelas ada unsur politik dalam usaha mereka," kata Nasaie.

Selain itu Nasaie turut membidas suara-suara 'orang politik' parti lawan yang mengatakan surau Al Falah sebagai surau Pas kerana ramai orang PAS bersolat di situ.

"Apakah salah orang PAS memenuhi mana-mana masjid atau surau di negara ini sehingga tergamak hendak merobohkannya. Pelik dalam sebuah negara yang pemimpinnya beragama Islam, adanya halangan kepada orang Islam yang berlainan parti politik mereka untuk mengimarahkan masjid," kata beliau.

Isu surau Al Falah timbul apabila DBKL mengeluarkan notis untuk merobohkan surau tersebut bertarikh 10 November lalu untuk tujuan pembangunan.

Ekoran notis itu, kira-kira 80 ahli kariah surau tersebut yang bimbang surau itu akan dirobohkan telah bermalam di surau itu dan disertai beberapa kumpulan mahasiswa daripada universiti berdekatan.

Penduduk juga telah menghantar memorandum bantahan kepada Menteri Wilayah dan Kesejahteraan Bandar, Raja Nong Chik supaya surau tidak dirobohkan.

1 comments:

Wan Mohd Firdaus bin Idris on December 10, 2010 at 6:07 PM said...

umeno oh umeno.. kalau keluar dari lubang tahi, busuk jugak la baunya.. Islam tuntut kita mengimarahkan masjid,surau2 dgn majlis ilmu.. tp bila kita 'meriah' dia pulak nak p kacau..isk..
ni melayu la ni..
tak guna betoi!!

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin